Mange mennesker har forgæves forsøgt på at tabe vægt gennem mange år. Kronisk overvægt er et stigende problem, og det diskuteres med stadig større iver, om kronisk overvægt skal klassificeres som en sygdom.

 

Sygdomsbegrebet betyder, at den svært overvægtige fratages noget af ansvaret for overvægten – ligesom man på samme vis ikke beskylder andre syge mennesker for selv at have forårsaget dårligdommen.

 

Det er selvfølgelig en kontroversiel diskussion, da der sættes spørgsmålstegn ved menneskets ansvar for egne handlinger.

Hvem kan få en fedmeballon?

Hvis du skal finde ud af, om du kan tilbydes en fedmeballon, skal du i første omgang undersøge, hvad dit BMI er. BMI er et mål, som bruges til at finde ud af, hvad forholdet er mellem en persons højde og vægt.

 

En person som vejer 102 kilo og er 169 centimeter høj vil have et BMI på 35,7 og vil derfor blive klassificeret som svært overvægtig. Et BMI under 18,5 tyder på, at du er undervægtig, mens et BMI herfra og op til 25 er acceptabelt.

 

Er dit BMI over 27, er du overvægtig, og du kan blive godkendt til en fedmeballon. Dog ses de bedst resultater ved BMI på over 30. Fedmeballonen kan være en løsning for dig, hvis du gentagende gange har forsøgt at tabe dig uden held. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan få en fedmeballon, hvis du før har fået en fedmeoperation.

Hvordan udføres indgrebet?

En af de største fordele ved en fedmeballon er det faktum, at indgrebet er minimalt. I modsætning til andre fedmeoperationer – for eksempel gastric bypass, hvor du udsættes for et kirurgisk indgreb med de komplikationer et sådant indgreb i sagens natur har, samt den efterfølgende sygemelding og den manglende mulighed for at fortryde indgrebet – er indgrebet med en fedmeballon langt mindre pågående.

 

Fedmeballonen placeres i maven og fyldes med saltvand. I det fedmeballonen så at sige fylder noget af pladsen op i maven, vil du med det samme opleve en større grad af mæthedsfornemmelse. Når du er mere mæt, vil du følgelig spise mindre og derfor efterhånden tabe dig.

 

I øvrigt kan fedmeballonen tilpasses forskellige mennesker, da den kan fyldes med varierende mængder af saltvand. Du er under indgrebet kun lokalbedøvet, da indgrebet ikke er forbundet med særligt ubehag. Dog kan du i dagene efter indførelsen af fedmeballonen opleve noget ubehag i form af kvalme og opkast.

Hvordan skal jeg spise efter indsættelsen af fedmeballonen?

Det er naturligvis et spørgsmål, som folk er interesserede i at vide noget om, da mad altid har spillet en stor rolle. Det er en god idé at få lavet en madplan sammen med en diætist, og da i øvrigt ellers sørge for at spise tre regelmæssige måltider om dagen. Vær opmærksom på at stoppe med at spise, når du mærker mæthedsfornemmelsen, og drik samtidig rigeligt med vand i løbet af dagen.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Der er heldigvis rigtig mange mennesker, som opnår og ikke mindst bibeholder et varigt vægttab. Men det er også meget vigtigt, at fedmeballonen kombineres med en ændring i madvaner. Undersøgelser viser, at op til 75% af de behandlede har et varigt vægttab på 10% af deres startvægt.

 

Det er vigtigt at notere sig, at fedmeballonen skal ses som en hjælp til at tabe vægt. Det er stadig nødvendigt, at du selv aktivt er opmærksom på at ændre nogle af de ting, som har forårsaget den forhøjede vægt. Det betyder, at fedmeballonen er et godt startsted til at begynde at ændre på gamle vaner på. Det vil dreje sig om vaner angående mad, alkohol og rygning.

 

I øvrigt vil din mindre vægt have en positiv indflydelse på en lang række livsstilssygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes 2 og hjerte karsygdomme.

Læs eventuelt mere på Fedmeballon.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *