”Jeg er så glad for min cykel; den får mig hurtigt langt omkring”. Sådan lyder den første sætning i nok en af det mest sungne børnesange, nemlig sangen ”Jeg er så glad for min cykel”. Og ja, vi danskere er glade for vores cykler – ikke bare i vores hverdag, men mindst ligeså meget, når vi tager på ferie. Danskerne elsker deres cykler og bruger dem i mange forskellige henseende. De mange anvendelsesmuligheder gør cyklen til danskernes favorit – og med god grund!

 

Tag på cykelferie!

Cykelferie er meget udbredt i Danmark. Måske det er fordi vi kommer fra et relativt småt land, hvor det er nemt at cykle rundt. I Danmark er man aldrig mere end 52 kilometer fra havet, og det er jo ikke mere, end hvad man lige kan klare på en rask cykeltur! Den danske topografi gør også landet til et ideelt land, når man taler om cykelferie. Danmark er ikke et specielt bakket land i forhold til eksempelvis vores naboer i Norge og Sverige. Derfor er det nemt at komme omkring på sin cykel, da man ikke vil ramme de helt hårde bjergstigninger, som man kender dem fra Tour de France. At vælge cyklen som transportmiddel på ferien har også en klar økonomisk fordel. Man er fri for at skulle bruge en masse penge på benzin, da en cykel kun kører på ens egen drivkraft. På en cykelferie er det nemt at komme til de smukke destinationer, der er at finde rundt omkring i Danmark. Det kan være alt fra de smukke strande langs Vesterhavet i Nordjylland til rundkirkerne på Bornholm. Med en cykel er det let at komme rundt til det hele og samtidig nyde turen fra det ene punkt til det andet, fordi man oplever turen på en helt anden måde, når man selv er ude i den skønne, danske natur.

Et godt lille tip hvis du overvejer en cykelferie er at have styr på kosten, så du får det rigtige mad med. Det er virkelig op af bakke, hvis man gå sukkerkold med mange km tilbage på dagens rute. I stedet for at skrive så meget om det, vil jeg anbefale dig en hjemmeside hvor du kan læse mere om sundhed og fødevarer og helt sikkert blive inspireret til at sammensætte den rigtige koste til turen. Læs mere på http://chiafroe.dk/category/artikler/ og bliv inspireret.

Cykling er fantastisk motion – både indendørs og udendørs

Udover at bruge sin cykel til at cykle på ferie med, så er det også meget stærkt udbredt at anvende cyklen som motionsredskab. Dette kan både være ved indendørs lige såvel som udendørs cykling. Når man taler om indendørscykling, så er det klart at tidens fitnessbølge har gjort det ekstra populært. I fitnesscentre rundt omkring har man mulighed for at deltage i de såkaldte spinning eller bodybike timer. Her får man i et bestemt tidsrum lov til at sidde på en stationær cykel og trampe i pedalerne til høj musik i selskab med en flok andre cykelglade mennesker imens sveden løber ned af panden. Er man mere til de lidt mere rolige omgivelser, så kan man i den udendørskategori blive medlem af en cykelklub. Her mødes man med andre cykelentusiaster, og man kører nogle forudbestemte ruter i et forudbestemt tempo. Her er det muligt at knytte sig på den tempogruppe som passer bedst til ens eget tempo og temperament. Cykelklubber giver anledning til socialt samvær, som man også oplever det i andre sportsklubber. Her er man et fællesskab, og man er et hold.

 

Mountainbiking for adrenalinjunkien

Hvis hverken spinning/bodybike eller cykelklub er sagen, så er det måske nærmere mountainbiking, som kunne være noget. På en mountainbike er der nærmest ikke nogle regler, andet end at man opfordrer folk til at køre ordenligt, når de færdes rundt omkring i de danske skove. Her må man blive så beskidt og køre lige så meget ræs som man har lyst til. Mountainbiking giver et rigtigt adrenalinkick, da det i denne sport er muligt at suse over bakker, rundt i skarpe sving og omkring forhindringerne man møder på sin vej. Når man vælger at køre mountainbike behøves det ikke nødvendigvis at gøres alene. Rundt om i landet findes der diverse mountainbike klubber, som man kan melde sig ind i og så på den måde finde nogen ligesindede, som man kan dele den fantastiske sport sammen med. Mountainbiking er også oplagt at udforske nærmere i udlandet, hvor man har anderledes terræn, end det der er at finde i Danmark. Husk et par gode cykelsko du kan klikke i din klikpedaler.

 

Praktisk transportmiddel

Cyklen bruges dog ikke kun til sport. Det at lære at cykle er en af de ting de fleste husker tilbage på. Man husker hvordan vejret var, og følelsen af for første gang at cykle helt selv uden hjælp fra støttehjul. Om sommeren ser man ofte forældre komme løbende med deres børn foran dem på en cykel, hvor en beroligende hånd ligger på ryggen for at sikre børnene, at hvis de falder, så er forældrene der til at gribe dem. Det smil der lyser op på små børns ansigter når de indser, at de cykler helt selv er der ikke meget der slår. I et land som Danmark er det vigtigt at kunne cykle, da det er en af vores primære transportformer. Vi cykler til og fra skole og arbejde, og i vores fritid for at komme rundt til de steder vi skal hen til. Cyklen spiller altså en meget vigtig rolle i de flestes hverdag, og den er tit også med til at gøre, at hverdagen kan hænge sammen. I en familie hvor man måske kun har en enkelt bil, så kan det være en klar fordel at have en cykel, da den så kan agere transportmiddel for husstandens andre medlemmer.

two bikes red and yellow
two bikes red and yellow

 

Der findes en cykel til enhver person

Cykler fås i mange forskellige designs, alt efter hvad man skal bruge dem til. Der findes både letvægts racercykler, solide mountainbikes, flotte damecykler, eller de praktiske christianiacykler. Ladcyklerne er det oplagte valg for børnefamilien, som skal have fragtet børnene frem og tilbage imellem institutionerne, og som måske egentlig også skal have plads til dagens indkøb samtidig. Den er praktisk, og så giver den mere frihed i form af dens mange anvendelsesmuligheder. Alle cykler kan laves sådan at de passer til netop det behov, som den gældende cyklist har. Det er muligt at opgradere med alverdens ekstraudstyr, specielle dæk og en masse forskelligt tilbehør som kan gå ind og opgradere cyklen, sådan at den passer til det man skal bruge den til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *