Hvis man er vild med cykling, hvor der er fart over feltet og mulighed for at lave vilde tricks i luften, så er BMX den helt rigtige type cykling at holde øje med eller begynde til. Der findes mange forskellige aspekter af BMX cykling, og derfor er det en meget forskelligartet sportsgren, hvor der er noget for enhver smag, lige meget om man er til hurtige ræs eller fede tricks, der bliver lavet oppe i højderne på cyklerne.

BMX

Klassisk BMX racing

BMX cykling stammer fra motocross, som sporten også har en del ligheder med. Når man cykler klassisk BMX racing foregår det på en jordbane, der er bygget op med flere forskellige små bakker og sving, som er med til at lade rytterne vedligeholde den fart de har opnået i starten af banen, hvor man starter på toppen af en bakke for at få skabt masser af momentum, som kan bruges igennem hele banen. Under konkurrencer gælder det om at komme igennem banen hurtigst muligt og selvfølgelig uden styrt, når rytterne bliver udfordret af de forskellige bakker og sving, der er på banen.

 

Selve sportsgrenen blev opfundet i 1970’erne i det sydlige Californien, da nogle børn og unge begyndte at cykle på de jordede motocross baner med små cykler. Det var denne cykling på jordbanerne der banede vejen for den BMX vi kender i dag. BMX er dog også flere forskellige ting, og der findes flere forskellige kategorier indenfor sporten. Først og fremmest er der forskel på hvilken størrelse hjul ens cykel er udstyret med. De fleste børn og nybegyndere i BMX sporten bruger 20” dæk, og det er klart denne type hjul og cykel, der er den mest udbredte i sporten. Dog er der også mange ryttere som gør brug af cykler med 24” dæk, og nogen endda større end de 24”, og disse cykler betegnes også som cruisere. Både 20” og 24” cyklerne bliver brugt i klassisk BMX racing. Siden år 2008 har BMX racing været officielt anerkendt som en medaljesport ved OL, og sportsgrenen har derfor kun været repræsenteret ved de to seneste olympiske lege i henholdsvis Beijing i 2008 og London i 2012.

 

Freestyle BMX – masser af diversitet og mange discipliner

Udover klassisk BMX racing findes også freestyle BMX. Her handler det ikke om at gennemføre en bestemt bane på tid, men nærmere om at lave så mange fede tricks som overhovedet muligt på sin BMX cykel på en dertil designet bane inden for et bestemt tidsrum. I freestyle BMX bliver rytterne vurderet på deres stil, æstetik, kreativitet og færdigheder. Dog findes der også flere forskellige kategorier under freestyle BMX. Den første af disse kategorier er ”street” kategorien, hvor de forskellige tricks bliver udført i ”street” miljø. Det vil sige at tricksene bliver udført ved hjælp af trapper, kantstene og andre forhindringer, som kan findes i urbane miljøer. Den næste kategori er den såkaldte ”park” kategori, hvor de forskellige tricks udføres i omgivelser der minder om en skatepark, hvor der blandt andet bliver lagt størst vægt på rytternes anvendelse af ramperne i parken. Der findes dog også en disciplin ved navn ”Vert” som er en såkaldt ”half-pipe”, hvor rytterne kører fra toppen i den ene side til toppen i den anden side og på den måde har tid i luften, hvor der kan laves diverse vilde tricks. Udover de førnævnte kategorier findes også ”trails” og ”flatland” kategorierne. I trails kategorien minder det meget om den klassiske BMX, da der her køres på jordbaner ligesom i almindelige BMX løb. Sidste kategori ”flatland” er betegnelsen for når BMX rytterne kun anvender et fladt stykke asfalt til at udføre deres tricks på. Denne form for freestyle BMX er en af de absolut sværeste at mestre, da det er nødvendigt at bruge mange timer på at opnå balanceevnerne til at kunne balancere rundt på sin cykel uden at have fart på den. Derfor er der også mange af de BMX ryttere som udøver flatland disciplinen, som ikke er at finde i nogle af de andre kategorier, da de bruger så meget tid på at gøre deres tricks i denne kategori helt perfekte. Er man derimod freestyle rytter i en af de andre kategorier er det meget almindeligt, at man mestrer flere af kategorierne indenfor freestyle BMX.

 

X Games – et mekka for BMX interesserede

Freestyle BMX er at finde på programmet under X Games, som afholdes hver sommer og vinter. Freestyle BMX er dog kun en del af sommerprogrammet, som bliver afholdt hvert år i forskellige byer og lande – primært i USA. X Games afholdes som sagt i både vinter og sommerhalvåret, og den danner rammerne om verdens største konkurrence for ekstremsport. De forskellige sportsgrene der bliver dystet i til X Games tæller blandt andet BMX, mountainbiking, skateboarding og snowboarding. Alle sportsgrenene har mange underkategorier, som dystes i, hvilket er med til at gøre X Games til den absolut største konkurrence inden for de forskellige ekstremsport kategorier.

 

Så hvis du er helt vild med hurtigt ræs eller vilde tricks, så er BMX klart noget for dig. Det fede ved BMX er, at det er en sport som kan dyrkes af folk i alle aldre. Det er en nem sport for børn at starte på, da det i og for sig bare gælder om at cykle til en start. Derfor er det også muligt for folk i alle aldre at starte til den sjove og adrenalindannende sport, da den ikke kræver nogle særlige færdigheder for at man kan starte til den, hvis bare man kan cykle! Med de mange forskellige kategorier indenfor BMX er det også muligt at finde lige netop den type BMX, som man finder sig bedst tilpas med. Det kan være man synes det fedeste er at cykle hurtigt ned af jordbakkerne og hoppe hen over de små bakker og udfordringer, der ligger i banen, eller også synes man det vildeste er at lave freestyle tricks på flatland! Mulighederne er mange, og der er noget for enhver smag, når man taler om BMX.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *